Wood filament guide

Wood filament is een mix van PLA en houtvezels. Dit geeft het materiaal unieke eigenschappen. Het is eenvoudig te printen, net als het basis materiaal PLA en het heeft de look en feel van hout. Dit maakt Wood filament uiterst geschikt voor speciale toepassingen die net een beetje extra esthetiek nodig hebben.

Printen met Wood

Wood filament is net zo eenvoudig te printen als PLA. Daardoor kan het eigenlijk op elke printer geprint worden. Het wordt echter wel aangeraden om een grotere nozzle te gebruiken, 0,5 mm of groter, en om deze nozzle uitsluitend voor Wood filament te gebruiken. Dit vanwege de grotere kans op verstoppingen.
Voor het printen met Wood filament kan dezelfde temperatuur gebruikt worden als bij PLA. Let wel op dat het materiaal niet te lang in een hete nozzle blijft zitten, dan verkolen de houtvezels en kan de nozzle verstoppen. Wood filament is iets stroperiger tijdens het printen dan gewoon PLA en stringt daardoor wat meer.

Verwarmd printbed

Net als bij PLA is er voor het printen van Wood filament geen verwarmd printbed nodig. Het materiaal heeft weinig neiging tot vervorming. Wanneer er een verwarmd printbed aanwezig is kan deze op dezelfde temperatuur gebruikt worden als bij PLA, 60 °C.

Unique selling points

  • Oogt, voelt en ruikt als hout
  • Makkelijk te printen bij lage temperatuur
  • Weinig vervorming
  • Biodegradable

Instellingen per printer

Ultimaker - ≥ 0.5 mm nozzle

Instelling

Waarde

Opmerkingen

Printtemperatuur

210 °C

 

Bedtemperatuur

60 °C

 

Nozzle diameter

≥ 0.5 mm

 

Flow rate

100%

 

Koeling

100%

 

Printsnelheid

50 - 60 mm/sec

 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x