Tips voor 3D Printen bij Warm Weer

Tips voor 3D Printen bij Warm Weer

Print je met een FFF / FDM 3D printer, dan is het belangrijk dat deze in een stabiele omgevingstemperatuur staat tijdens het printen. Maar loopt de temperatuur in de ruimte op, dan kan dat ook problemen geven, met name bij het printen met PLA. Vanaf een omgevingstemperatuur van 25-56 graden kan PLA filament al problemen geven, waarbij er verstoppingen optreden in de extruder.

Printer met kap

Wanneer de printer een kap heeft om de binnentemperatuur stabiel te houden, kan dit het probleem verergeren, omdat de temperatuur verder oploopt. Normaal is dit juist goed vanwege de bedhechting, maar bij een extra warme omgeving kan de temperatuur in de extruder daardoor te ver oplopen. Dit hebben we vooral bij de Raise3D gezien, bij de Ultimaker Air Manager hebben we tot nu toe nog geen problemen meegemaakt, waarschijnlijk vanwege de ventilator in de Air Manager. De oplossing? Gewoon de kap openzetten, zodat de temperatuur terugloopt.

 

Printer zonder kap

Heeft de printer geen kap, maar zijn er wel problemen bij warm weer? Dan kan het de moeite waard zijn om een airco aan te schaffen. Let wel op, dat de airflow niet direct in de printer terecht kan komen i.v.m. temperatuurschommelingen. Een goedkopere, maar ook effectieve methode is om tijdelijk over te schakelen naar materiaal met een hogere printtemperatuur. Dit kunnen ook PLA-varianten zijn zoals PLA-HT of PLA MAT (kleurvariant PLA, let op de toevoeging MAT in de naam), zolang deze maar niet de standaard PLA printtemperatuur heeft.

 

Contact

Heb je nog steeds last van printproblemen? Onze support afdeling kan je verder helpen. Ze zijn bereikbaar via 085-0187407 en via [email protected]

 

(3D model: Umake via thingiverse, 3D print: MakerPoint)

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »