Material highlight: PVDF van 3DXTech, hét materiaal voor chemische en stralingsresistentie

Material highlight: PVDF van 3DXTech, hét materiaal voor chemische en stralingsresistentie

PDVF is een extreem inert materiaal geschikt voor FDM/FFF printers. Het komt net zoals PTFE (teflon) uit de fluorpolymeren groep. 3DXtech FluorX PVDF is gemaakt met Arkema Kynar® als basismateriaal. Dit materiaal is uitstekend geschikt voor toepassingen waarbij chemische en stralingsresistentie Röntgen, UV, Gamma) een vereiste zijn. 3DXtech PVDF is geschikt om constant te belasten tot 150 °C.

Printeigenschappen

De printeigenschappen zijn vergelijkbaar met polypropyleen (PP) filament. Dit betekent ook dat het net als PP filamenten gevoeligheid is voor kromtrekken en stringing. Door de relatief sterke krimp is het aan te raden de grootte van het model in de X/Y richting zoveel mogelijk te beperken. PVDF heeft een goede laaghechting wat ervoor kan zorgen dat complexe supportstructuren in PVDF mogelijk lastig weg te werken zijn. Ook is het verstandig om een printlijm zoals Dimafix te gebruiken voor extra bedadhesie.

 

Chemische resistentie

PVDF vertoont uitstekende chemische bestendigheid tegen een verscheidenheid aan agressieve vloeistoffen en oplosmiddelen. Het is bijzonder goed bestand tegen anorganische en organische zuren, koolwaterstoffen en gehalogeneerde oplosmiddelen. PVDF is niet geschikt voor gebruik met Oleum, geconcentreerde logen en basen met een pH ≥ 12. Naast de chemische resistentie is PVDF ook erg bestendig tegen UV en (gamma) straling.

 

Toepassingen

PVDF is geschikt voor gebruik in de petrochemische industrie, voor medische apparatuur (röntgenstraling en autoclaaf bestendig), laboratoriumbenodigdheden zoals kleppen en connectoren, de voedselindustrie en voor elektronische componenten. Het is goed bestand tegen slijtage en hierin te vergelijken met Nylon. 

 

 

 

Voorbeeldprint: klem voor beademingsapparaat

De klem op de foto is geprint met PVDF en kan worden gebruikt in een beademingsapparaat voor Covid-19 patiënten. Er is gekozen voor PVDF omdat dit materiaal zich perfect leent voor verschillende sterilisatie methodes. Daarnaast neemt het geen vloeistoffen op. Ook is het door de sterke laaghechting geschikt voor dunwandige modellen zoals deze Venturi klep (3D model: Filip Kober via GrabCAD).

 

Aanschaf en gebruik

FluorX PVDF van 3DXTech is verkrijgbaar in spoelen van 500 gram voor 100,- ex BTW, in de kleur Natural (melkachtig wit). Omdat het materiaal van nature vrijwel geen water opneemt, hoeft het niet voor het printen gedroogd te worden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »