Material highlight: Printen met Polycarbonaat (PC) van MakerPoint

Material highlight: Printen met Polycarbonaat (PC) van MakerPoint

Polycarbonaat (PC) is één van de sterkere en temperatuurbestendige materialen voor FFF printing. Het is echter niet het makkelijkst in de omgang. In deze Material Highlight helpen wij je bij het printen met dit materiaal. Begin je net met 3D printen? Dan raden we sterk aan om eerst met een makkelijker materiaal zoals PLA te printen.

PC is zeer slagvast, hard, vormbehoudend en is lichtdoorlatend. Het is geschikt voor verlichtingskappen, mallen, engineering onderdelen, gereedschappen, functional prototyping en kortlopende productie van end use parts. Met een Heat Deflection Temperature van 128 graden is het ook zeer temperatuurbestendig. In omgevingen tot 110 graden Celsius zou het niet moeten vervormen.

 

Materiaaleigenschappen Datasheet  
Tensile strength 63 Mpa ISO 527
Elongation at break 120% ISO 527
Tensile modulus 63 Mpa ISO 527
Impact strength 60 kJ/m2 IOS 179
Heat deflection temperature (HDT) 128 graden Celcius ISO 75

 

Ook al is het filament zelf transparant, de print zal dit in de meeste gevallen niet zijn, eerder translucent. Dit is het geval met alle transparante filamenten, en komt door de breking van het licht in de verschillende lagen en printlijnen. Ook de dikte van een print heeft effect op de lichtdoorlatendheid: een dunne print zal uiteraard meer licht doorlaten en zo transparanter zijn dan een dikke print. Wanneer een infill gebruikt wordt, zal dit door de wand heen zichtbaar zijn.

 

 

PC print op een vrij hoge temperatuur vergeleken met de meeste FFF/FDM materialen: de printtemperatuur ligt rond de 270 graden. Wanneer een printer deze temperatuur maar nét haalt, is het verstandig om niet te snel te printen: een hoge printsnelheid zorgt immers dat het materiaal zich minder lang in de extruder bevind en dus een kortere ‘opwarmtijd’ heeft, waardoor de extruder een hogere temperatuur moet hebben om het filament toch te kunnen smelten. 

 

Naast de hoge printtemperatuur is ook een hoge bedtemperatuur nodig, rond de 110 graden. PC trekt snel krom tijdens het printen. Het komt dan ook makkelijk los van het printbed en kan een glasplaat beschadigen, daarom raden we aan een speciale printlijm voor PC te gebruiken: Magigoo PC. Bedaanhechting blijft ook dan nog een uitdaging, dus de print moet de eerste uren goed in de gaten worden gehouden.

 

De gevoeligheid van PC voor kromtrekken zorgt dat fijne prints met kleine details niet geschikt zijn voor dit materiaal. Uitstekende punten en hoeken zijn extra gevoelig voor kromtrekken, afgeronde hoeken minder. Het kan veel uitmaken als hier in de ontwerpfase rekening mee gehouden wordt. Ook kan de hoge printtemperatuur ervoor zorgen dat kleine stukjes verbrand materiaal in de print terechtkomen, zichtbaar als donkere vlekken.

 

Hoewel PC bij de meeste merken dezelfde naam heeft, kunnen de printeigenschappen en mechanische eigenschappen onderling verschillen door o.a. verschil in additieven. PC kan brandvertragend zijn, dit is per merk afhankelijk. Het is weinig gevoelig voor vocht en hoeft dus niet gedroogd te worden vóór het printen. Het is meestal verkrijgbaar in transparant en soms ook in zwart en/of wit. MakerPoint levert PC van verschillende merken, PC van het MakerPoint huismerk is transparant verkrijgbaar in spoelen van 500 g voor €22,27 ex. BTW.

 

Heb je verdere vragen over het printen met polycarbonaat of andere materialen? Neem dan contact op, wij helpen je graag verder.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »