Material highlight: Copper3D PLActive AN1, anti-bacterieel filament voor medische toepassingen

Material highlight: Copper3D PLActive AN1, anti-bacterieel filament voor medische toepassingen

PLAactive AN1 van het merk Copper3D is een nano-composiet van hoge kwaliteit PLA met gepatenteerd Nano-copper additief. Hierdoor is het filament anti-bacterieel (99.9% van schimmels, virussen en bacteriën en een ‘wide range of micro-organisms’). Ook is het niet toxisch en milieuvriendelijk. PLActive kan geprint en nabehandeld worden zoals gewone PLA, en is daarom eenvoudig in gebruik.

Copper3D PLActive AN1 kan gebruikt worden voor medische toepassingen die anti-bacterieel moeten blijven zoals tijdelijke prothesen, wondbedekking en chirurgische hulpmiddelen. Omdat thermoforming mogelijk is, kan een geprint object makkelijk vervormd worden voor een perfecte fitting. De brace in het voorbeeld hieronder is plat geprint en vervolgens in bijna kokend water gedompeld, waarna het om de arm geplooid kon worden (3D model: +LAB, Politecnico di Milano via thingiverse, 3D print: MakerPoint). Dergelijke later te vervormen prints kunnen het best met een 100% infill geprint worden. 

 

 

 

Het materiaal is klinisch getest voor prothesen en de claims zijn bevestigd in labs in USA en Chili, het is FDA geregistreerd en EU compliant. Het wordt momenteel door NASA getest op de impact op interplanetaire microbacteriële contaminatie (bron).

 

Werking PLActive, afbeelding via Copper3D

 

PLActive AN1 is verkrijgbaar per spoel van 750g voor €66,- ex BTW, in de kleuren groen en rood. Het materiaal moet gesealed worden bewaard tot gebruik, en daarna opnieuw gesealed bewaard worden. Omdat PLA op den duur vocht kan opnemen wat de printkwaliteit vermindert, adviseren we om de spoel filament te drogen als deze langere tijd is geopend.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »