De perfecte enkelbrace met 3D Scannen en 3D Printen: EXO-L use case

De perfecte enkelbrace met 3D Scannen en 3D Printen: EXO-L use case

EXO-L maakt enkelbraces op maat. Lokale partners maken een 3D scan van de voet, de software berekent de perfecte vorm, het bestand wordt lokaal 3D geprint en geassembleerd en de klant kan weer gaan sporten met een perfect passende enkelbrace. Door de inzet van de 3D scanners en 3D printers kunnen de braces over de hele wereld worden aangemeten en geproduceerd met minimale lead times. Arjan de Groot (EXO-L) en Erik Wink (register podoloog bij Podologic) die de EXO-L braces sinds kort aanmeet aan zijn klanten, vertellen over het proces.

Waarom 3D geprinte enkelbraces?

Erik (Podologic): “Standaard enkelbraces voor in de schoen geven beperkingen en zitten vaak niet prettig en geven bovendien vaak pasproblemen. EXO-L braces zijn op maat gemaakt en het systeem zit volledig buiten de schoen. Pas als het mis dreigt te gaan, grijpt ‘ie in. Iemand die door de enkel heen is gegaan, voelt normaal toch nog wat terughoudendheid tijdens het springen en dat is hiermee niet. Het geeft een gevoel van veiligheid.

 

Klanten maken een bewuste keus voor het aanschaffen van een brace. Vaak ook mensen die al veel andere dingen geprobeerd hebben. Het is voor mij als podoloog interessant om met dit soort soort innovaties bezig te te zijn. Ik denk dat dit in de toekomst verder zal gaan, want de podotherapie/podologie is een vrij innovatieve wereld.“

 

 

Arjan (EXO-L): “Vroeger kon je kiezen tussen maat S, M, of L en moest je maar hopen dat het paste en op de juiste manier steun gaf. Onze visie is een brace die comfortabel zit en bewegingsvrijheid geeft en pas ingrijpt wanneer dat nodig is.

 

“Het is altijd ons doel geweest om dit digitaal en met zo min mogelijk gecentraliseerde handelingen te doen. Een lokale partij kent de markt altijd beter, een partij in de VS zal hun klanten beter kennen dan wat wij in Nederland kunnen bedenken.”

Arjan de Groot, EXO-L

 

Omdat het 3D printen een vogelvlucht heeft genomen, is nu ook lokale productie perfect mogelijk, er zijn veel partijen die een product zoals EXO-L kunnen printen. Dat dit deel van het proces nu ook lokaal kan is een nieuwe en belangrijke ontwikkeling.”

 

Van 3D scan naar geprinte brace

Erik (Podologic): “De klant leest informatie over de brace op de website van EXO-L, en plant online een afspraak in bij een lokale partner zoals wij. Wij scannen de enkel vervolgens in, de klant kan de kleur en andere details kiezen. Dit bestand wordt vervolgens naar EXO-L verstuurd.”

 

 

Arjan (EXO-L): “Het omzetten naar een printbaar bestand gebeurt automatisch. Onze software hebben we zelf ontwikkeld om het bestand snel beschikbaar te hebben met een lage doorlooptijd. De producent print de bestanden en stuurt de geassembleerde braces naar ons terug. EXO-L regelt de aanpassing aan de schoen (er wordt een verbindingspatch op de schoen gezet) en distribueert het vervolgens naar partners inclusief de schoenen.

 

In de toekomst gaan niet alleen de scanlocaties, maar ook schoen aanpaslocaties voor de “patch” lokaal. Dit doet Podologic nu al, dat is nóg handiger omdat het het meest efficiënt is voor zowel de klant als de aanmeetlocatie. Een goede schoenmaker kan dit met een handleiding prima zelf doen. Een fysiotherapeut zal dan lokaal contact met een schoenmaker hebben. Deze opzet wordt nu ook in Australië gebruikt, de modellen worden lokaal in Australië geprint maar ook de schoenaanpassing wordt op de schoenen gezet. Op deze manier is het perfect op te schalen. Er is alleen een 3D printfaciliteit en een assemblagefaciliteit nodig en we kunnen starten in een nieuw land en verder opschalen. Australië werkt nu al een jaar lang heel goed op deze manier.”

 

 

Van zelf ontwikkelde naar off-the-shelf 3D scanners

Arjan (EXO-L): “6 Jaar geleden ontwikkelden we ons product, inclusief een eigen ontwikkelde 3D scanner. De reden dat we deze 3D scanner maakten was omdat er nog geen goede scanners op de markt waren die accuraat en toepasbaar genoeg waren voor ons systeem. Dit gaf een hoop extra taken die buiten onze kern lagen. Na een bepaalde periode heeft de scanner-markt ons ingehaald, en besloten we te focussen op de enkelbrace zelf in plaats van onze resources op te splitsen. Begin 2019 zijn we de 3D scanner markt gaan evalueren en konden al gauw een aantal scanners toevoegen zoals de Shining 3D EinScan, en eind 2019 werd de Occipital Structure Sensor Mark II goed genoeg bevonden (hun eerdere model viel af op accuraatheid).

 

Door gebruik te maken van off-the-shelf scanners kunnen we focussen op onze kernactiviteit. MakerPoint als partner kan daar beter bij helpen. Zo is de klant uiteindelijk veel beter en sneller geholpen en kan iedereen zich focussen op waar hij goed in is. Wij vinden het fijn dat wij daar niet tussen in hoeven te zitten en hebben significant minder zorgen nu de service bij de leverancier ligt. Dit kan ook lokaal veel beter dan centraal, of het nu in Nederland is of bijvoorbeeld in Australië.”

 

Erik (Podologic) vult aan: “Bij het opstarten hadden we wat kalibratieproblemen, toen heeft MakerPoint ons daarmee prima geholpen.”

 

 

Businessmodel voor partners

Arjan (EXO-L): “Toen we overgingen op de Occipital 3D scanners, waarbij de investering in hardware flink lager werd dan voorheen, werd het toegankelijker voor podotherapeuten, fysiotherapeuten en sportspeciaalzaken.

 

De trend binnen sportzaken is dat ze meer gaan specialiseren, om de klant binnen te krijgen aangezien ze niet kunnen concurreren met online shopping. Naast zooltjes en schoenadvies nu dus ook de EXO-L enkelbrace. Andere locaties kwamen er heel snel bij. Je ziet nu ook dat mensen het op maat gemaakte meer waarderen. Podologen willen op hun beurt juist de drempel verlagen om mensen langs te laten komen”

 

Erik (Podologic) beaamt dit: “Voor ons verbreden de EXO-L braces onze dienstverlening, waardoor we een breder publiek zoals sporters kunnen aanspreken. Het aanmeetmoment is een moment dat de klant bij ons langskomt, en dit werkt drempelverlagend voor andere voetproblemen.”

 

“De winst is voor ons ook indirect, omdat mensen sneller hulp zullen zoeken bij andere problemen.“

Erik Wink, Register Podoloog bij Podologic

 

 

Interesse in een EXO-L brace? Kijk op de EXO-L website voor meer informatie en addressen, of bij Podologic in Dedemsvaart, Ommen en Wierden (bij Almelo).

 

Ook benieuwd of 3D scannen en/of 3D printen jouw organisatie verder kan helpen? MakerPoint denkt graag mee over de mogelijkheden. Neem contact op via 085-0187407 of [email protected], of maak een afspraak bij één van vestigingen in de buurt.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »