Dual Material 3D printing: DSM Arnitel 2045 met MakerPoint PLA-HT

Dual Material 3D printing: DSM Arnitel 2045 met MakerPoint PLA-HT

DSM Arnitel 2045 en Makerpoint PLA-HT zijn een goede flexibel/rigide materiaalcombinatie. Deze combinatie is ideaal voor modellen met bijvoorbeeld flexibele gewrichten of met grip-inzetstukken, zoals de muis op de foto.

Dit model geeft nauwkeurig de 'look and feel' weer van het ontwerp als het in twee componenten wordt spuitgegoten. Het model is net als de meeste spuitgietproducten dunwanding (<2mm) en om deze reden is er gekozen om het model te printen met twee 0,25 AA printcore’s op een Ultimaker 3D printer. De combinatie van PLA-HT (grijs) en Arnitel 2045 (wit) is gekozen omdat deze materialen goed samen te printen zijn. Ook heeft PLA-HT een mooi mat uiterlijk als het geprint is, dit geeft een professionele look aan het prototype (3D model en print door Maarten Kok, MakerPoint). 

 

Ontwerp

Het ontwerp is geoptimaliseerd voor dual material printing. Omdat het contactoppervlak tussen de twee materialen zwakker is dan de rest van de print, zijn er kleine ribben in de wand gemodelleerd waar het flexibele materiaal in de binnenwand haakt (zichtbaar aan de binnenzijde als witte, verticale strepen). Dit helpt de twee materialen goed aan elkaar te blijven zitten.

De verstevigingsribben rond de schroeftorens zijn een ander voorbeeld van goed ontwerp voor 3D printen, ook wel Design for Additive Manufacturing genoemd. Op deze manier wordt veel ‘traveling’ (printbewegingen zonder extrusie) vermeden en worden de schroeftorens nauwkeuriger en netter geprint. Daarnaast is met de dikte van de wanden rekening gehouden met de diameter van de extruder (0,25 mm in dit geval).

 

MakerPoint PLA-HT

PLA-HT leent zich goed voor het printen van zichtmodellen en prototypes, maar ook ‘end use’ parts zijn mogelijk indien deze niet worden blootgesteld aan hitte of UV. Het heeft een chemische resistentie vergelijkbaar met andere PLA varianten.

 

Makerpoint PLA-HT is een van de mooist printende materialen binnen het Makerpoint assortiment. Warping, stringing of andere printproblemen komen zeer zelden voor bij PLA-HT. PLA-HT kan ook op hogere snelheden geprint worden dan reguliere PLA, snelheden tot 120mm/s zijn zonder al te veel problemen mogelijk.

 

DSM Arnitel 2045

DSM Arnitel 2045 is een flexibel materiaal dat goed printbaar is met een Ultimaker; niet alle flexibele materialen werken goed met een Bowden constructie (buis waar het filament door geleid wordt). Het is biocompatibel (ISO 10993-10) en heeft een uitstekende chemische resistentie vergeleken met andere flexibele materialen. Het is minder goed resistent tegen chlooramines. Daarnaast heeft het een ‘soft touch’ oppervlak, het voelt erg prettig aan bij huidcontact.

 

DSM Arnitel 2045 print voor een flexibel filament erg goed. Het heeft net als vele andere filamenten wel last van warping en stringing. Net als alle andere flexibele filamenten is het aan te raden om Arnitel 2045 langzamer dan 40mm/s te printen. Ook is het verstandig om een goede printlijm te gebruiken.

 

Aanschaf en advies

PLA-HT is verkrijgbaar per 750 g voor €29,- excl. BTW in verschillende kleuren. Arnitel 2045 is verkrijgbaar per 1 kg voor €85,50 exclusief BTW in de kleuren zwart, grijs en naturel (melkwit).

Heb je vragen over dual material printing, de materialen of ontwerpen voor 3D printen (Design for Additive Manufacturing)? Neem dan contact op, wij helpen je graag verder.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »