Material highlight CarbonX PC-CF van 3DXTech: ijzersterk en slijtvast

Material highlight CarbonX PC-CF van 3DXTech: ijzersterk en slijtvast

CarbonX PC-CF van het merk 3DXTech is een mix van polycarbonaat (PC) en carbon fiber (CF). Waar PC van nature al stijf is, versterken de carbon fibers dit nog verder. Dit materiaal is zeer geschikt voor mechanische onderdelen, zowel binnen als buiten, en kan veel gewicht dragen. Het is erg slijtvast en heeft een hoge slagvastheid en dimensional strength, waardoor het lang zijn vaste vorm behoud. Ook is het bestand tegen benzine en verschillende oliën en vetten.

Wie wil printen met CarbonX PC-CF moet wel rekening houden met de abrasieve vezels in het filament, die een normale (messing) nozzle zullen uitslijten. Daarom is het nodig om een geharde nozzle te gebruiken, zoals een CC Red 0.6 printcore voor Ultimaker S3/S5 of 3DSolex Everlast nozzle.

 

Ook heeft het materiaal een specifieke printlijm nodig, bij voorkeur Magigoo Pro PC, omdat het materiaal bij standaard printlijmen los zal komen van het printbed. Daarnaast is een gesloten printkamer inclusief kap een vereiste om een stabiele kamertemperatuur te behouden.

 

CarbonX PC-CF print vrij langzaam, in onze testprints (op een Ultimaker S5) kwamen we uit op een snelheid rond de 40 mm/sec, met een flow van 98%, fan speed van 60%, printtemperatuur van 280 °C en bedtemperatuur van 120 °C. Het materiaal hoeft in principe niet gedroogd te worden voor het printen.

 

CarbonX PC-CF is hier verkrijgbaar in spoelen van 750 gram voor €88,- excl. BTW in de kleur zwart.

 

Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »